Belysning er en stærkt overset del af indretningen af både private hjem og virksomheder. Alt for ofte bliver det reduceret til et spørgsmål om lampens design frem for at fokusere på, hvilken funktion lyskilden skal have. Belysningen er nemlig afgørende for, om et rum virker trygt og indbydende - og ikke mindst om det fungerer efter hensigten I forbindelse med såvel arbejde som afslapning.

Optimalt set bør belysning sidestilles med den øvrige indretning af et hjem eller en arbejdsplads og dermed tænkes med ind helt fra start. Det gør det også nemt at gemme "grimme" ledninger af vejen. Men det er naturligvis aldrig for sent - og er I allerede langt med indretningen, kan I sagtens nå at få den perfekte belysning med den rette rådgivning.
 

Hjemmet

I kender det sikkert kun alt for godt. I har forelsket jer i en fantastisk lampe, der vil passe perfekt til stilen i jeres hjem. Og så glemmer I alt om, hvad dens funktion egentlig skal være. For der er stor forskel på, om en lampe skal fungere som hyggebelysning, oplysning i gangarealer, arbejdsløs over køkken- og skrivebordet eller som læselys.

Heldigvis findes der masser af muligheder, uanset hvilken funktion I har brug for. Så gå selv på jagt efter en lampe, der kombinerer funktionalitet og design.
 

Arbejdspladsen

De fleste skænker ikke belysningen mange tanker, når de er på arbejde. I hvert fald ikke så længe den fungerer upåklageligt i forhold til arbejdsopgaverne. Til gengæld går det sjældent ubemærket hen, hvis medarbejderne er generet af refleksioner i computerskærmen fra kunstigt lys, eller hvis lyset skærer i øjnene. Ofte kræver forskellige jobfunktioner forskellig belysning, og derfor er der behov for planlægning, når en arbejdsplads skal oplyses.

Ofte vil øget opmærksomhed omkring lysforholdene faktisk være en god forretning, fordi det skaber bedre arbejdsforhold, gladere medarbejdere og dermed grundlaget for større effektivitet.

Herudover kan intelligente installationer bidrage til en lavere el-regning ved hjælp af følere, der slukker lyset, når lokalet forlades, eller lysstofrør, der regulerer lyset efter solens styrke.
 

Butik

Belysningen i en butik er i høj grad afgørende for salget. Lyset skal præsentere varerne bedst muligt, det skal lede kunderne rundt i butikken, og ikke mindst skal det skabe en stemning, der giver dem lyst til at komme igen. Med andre ord er belysningen med til at bestemme, hvordan kunderne opfatter butikken og om de inspireres til at gøre et køb.

Hvordan lyset skal arrangeres, hvor kraftigt det skal være, og hvilke lyskilder der skal bruges, afhænger i høj grad af, hvilke produkter butikken fører. Fx er det vigtigt at tænke på, at nogle lyskilder udvikler meget varme og derfor ikke egner sig til alle butikstyper.
 

LED belysning

En ny teknologi indenfor energibesparende belysning nedbringer el-regningen med 80 % og har 5 gange længere levetid end konventionelle lyskilder. En teknologi, der ikke kun gavner tegnebogen, men også miljøet!

Der er tale om den nyeste teknologi indenfor energibesparende belysning, kaldet LED belysning. LED belysning er rent faktisk almindelige spots og pærer med små lysdioder indbygget. Disse små lysdioder er elektroniske komponenter, der udsender strøm når de bliver tilsluttet strøm. Derfor har lysdioder 80 % lavere energiforbrug, minimal varmeudvikling og 5 gange længere levetid end halogenspots og glødepærer, som består af hhv. gas og metaltråd, der skal opvarmes før de kan udsende lys.
 

5 gange længere levetid og 80 % energibesparelse

LED belysning har ligeledes 5 gange længere levetid end tilsvarende konventionel belysning. Herunder kan nævnes, at de halogenspots og glødepærer, som benyttes i utallige danske hjem, skal skiftes i tide og utide. Reelt set vil en LED lyskilde på længere sigt kunne holde til over 10 års konstant drift.

LED belysning resulterer desuden i 80 % el-besparelse i forhold til tilsvarende konventionel belysning. LED belysning udsender nemlig, i modsætning til konventionelle lyskilder (glødepærer og halogenspots), ikke lys som et biprodukt af varme, men udsender derimod lys direkte, når det bliver udsat for elektricitet. Dette medvirker, at diodelys ikke lider under et højt tab i levetiden på foranledning af denne varmeudvikling.
 

Minimal varmeudvikling

Da størstedelen af LED belysningens elforbrug går til udsendelse af lys, er det en minimal del af dennes el-forbrug, som udsendes i form af varmestråling. Derved bliver en LED spot kun fingervarm, i modsætning til en konventionel halogenspot, som bliver op mod hele 300 grader varm! Derfor kan LED belysning bruges i nærheden af brandbare materialer som f.eks. stråtag, rockwool eller nedsænkede lofter.

Vil du vide mere, så kontakt Den Jyske Elektriker